Ocena użytkowników: 4 / 5

Gwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka aktywnaGwiazdka nieaktywna
 

Spis treści

Kolejne, potrzebne do oznaczenia odczynniki.

Następnym potrzebnym do oznaczenia odczynnikiem będzie stężony roztwór siarczanu manganu MnSO4 x 5H2O.

Rys: Odważona ilość pięciowodnego siarczanu manganu.

W celu przygotowania potrzebnego do oznaczenia odczynnika odważamy 52g pięciowodnego siarczanu manganu MnSO4 x 5H2O i rozpuszczamy w kolbie miarowej w 100 ml wody destylowanej.

Rys: Odważka przeniesiona do kolby miarowej.

Po przeniesieniu substancji do kolby miarowej i jej rozpuszczeniu, roztwór należy jeszcze przesączyć i umieścić w butli ze szlifowanym korkiem.

I kolejny odczynnik - stężony kwas siarkowy H2SO4. Specjalnie nie trzeba go przygotowywać, jednak jeśli posiadamy go większą ilość, dobrze jest przelać ok 100 ml do innej szklanej butli. Zapobiegnie to ewentualnemu zanieczyszczeniu całej posiadanej objętości i w razie wypadku straty będą mniejsze.

Rys: Stężony kwas siarkowy.

Potrzebny będzie jeszcze roztwór skrobi. w tym celu niewielką ilość skrobi zalewamy wrzącą wodą w zlewce i jeszcze przez chwilkę gotujemy. Roztwór studzimy i przelewamy do pojemnika, w którym będzie przechowywany. Dla zabezpieczenia przed ewentualnym rozwojem w nim drobnoustrojów dolewamy 1 ml alkoholu.

Wszystkie przedstawione powyżej roztwory mogły być przygotowywane nieco mniej starannie bo stężenie ich nie musi być dokładnie znane. W oznaczeniu biorą udział w nadmiarze. Natomiast odczynnik, który teraz przygotujemy musi mieć dokładnie określone miano tzn. jego stężenie musi być bardzo dokładnie znane. Im mniej dokładnie przygotujemy ten roztwór tym mniej dokładnie oznaczymy rozpuszczony w wodzie tlen. Ale o tym na następnej stronie.