Wszyscy wiemy, że woda jest świetnym rozpuszczalnikiem przeróżnych substancji, może rozpuszczać także gazy a wśród nich i tlen. Ale co zrobić jeśli chcemy się dowiedzieć ile tlenu rozpuściło się w wodzie? np. w stawie rybnym by sprawdzić czy ryby nie zaczną pływać do góry brzuszkami? - odpowiedź jest prosta - należy przeprowadzić analizę ilościową.
Jest wiele metod oznaczania rozpuszczonego w wodzie tlenu. Ja przedstawię                                      metodę, którą poznałem bardzo dokłądnie w szkole średniej. Jest to tzw. metoda Winklera.
 Pierwszą czynnością badania  jest pobranie próbki wody. W tym celu potrzebna będzie szklana butelka o  poj. ok. 250 cm3.                                      Gdy pobierzemy już wodę wprowadzamy do niej mangan jako roztwór MnSO4, a następnie zasadowy roztwór jodku potasu. Po tej czynności mangan wytrąca się w postaci                                      kłaczkowatego, biełego osadu Mn(OH)2 zgodnie z równaniem:
 Mn2+ + 2 OH- = Mn(OH)2 - biały osad
 Zawarty w badanej próbce rozpuszczony tlen utlenia jony Mn(II) do Mn(IV) zgodnie z równaniem:
 2 Mn(OH)2 +O2 = 2 MnO(OH)2 - jasnobrązowy osad
 W środowisku kwaśnym pod  wpływem Mn(IV) wydziela się z wcześniej dodanego jodku potasu wolny jod w ilości równoważnej do zawartości tlenu w badanej próbce zgodnie z równaniami:
 MnO(OH)2 + 4 H+ = Mn4+ + 3 H2O
 Mn4+ + 2 I- = Mn2+ + I2 
 Wydzielony wolny jod oznacza się metodą miareczkowania za pomocą tiosiarczanu(VI) sodu wobec skrobi jako wskaźnika. Ilość wydzielonego jodu                                        jest wprost proporcjonalna do rozpuszczonego w badanej próbce tlenu.
 I2 + 2 S2O32- = 2 I- + S4O62-
 Z ilości zużytego mianowanego  roztworu tiosiarczanu sodu oblicza się zawartość tlenu rozpuszczonego w  wodzie.
Potrzebne odczynniki:
 
 1. Zasadowy roztwór jodku potasu (zdjęcie po lewej przedstawia potrzebne do przygotowania tego odczynnika chemikalia i szkło)- W kolbie miarowej o poj. 100 cm3 rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości wody 15 g jodku.
 Przygotowujemy naważkę a  następnie przy pomocy małego lejka i tryskawki przenosimy ją ilościowo  do kolbki miarowej.
 (obraz po lewej przedstawia jak powinno się przenosić naważkę do kolby miarowej.)
 
 Teraz w oddzielnym naczyniu rozpuszczamy 70 g wodorotlenku potasu.  Przy tej czynności musimy zachować szczególną ostrożność. Wodorotlenek                                       potasu jest silnie żrący a podczas  rozpuszczania go w wodzie roztwór bardzo silnie się rozgrzewa. Nie ma  nic gorszego niż gorący, silnie żrący roztwór !!!.                                       
 
 Po rozpuszczeniu wodorotlenku  potasu, rozrwór musimy koniecznie wystudzić do temperatury pokojowej a  następnie przelać do wcześniej sporządzonego roztworu jodku potasu w  kolbie miarowej. Roztwory mieszamy ze sobą i dopełniamy wodą                                       destylowaną do kreski. Mamy już  gotowy pierwszy potrzebny nam do oznaczenia odczynnik - zasadowy roztwór jodku potasu.
 Przygotowany odczynnik jest  wrażliwy na światło, które powoduje jego rozkład z wydzieleniem wolnego  jodu. Odczynnik należy przelać do butli z ciemnego szkła.                                       
											
