Czy zastanawialiście się kiedyś skąd biorą się bombelki w gotującej się wodzie i czym tak naprawdę są wypełnione? Na tej stronie postaram się wyjaśnić to zjawisko.
 Wrzenie jest formą parowania,  czyli przejścia ciała ciekłego w parę. Więc zanim opowiem o samym  wrzeniu na początek zajmę się procesem parowania.
 Wrzenie jest formą parowania,  czyli przejścia ciała ciekłego w parę. Więc zanim opowiem o samym  wrzeniu na początek zajmę się procesem parowania.                                      
 Co to jest parowanie? Jest to  po prostu odrywanie się pojedynczych cząsteczek od cieczy i  przechodzenie ich do powietrza. Ponieważ w cieczy cząsteczki związane są  ze sobą tzw siłami międzycząsteczkowymi, aby cząsteczka mogła  "wyparować", czyli opuścić ciecz musi być spełnionych kilka warunków -                                      
Cząsteczka musi:
 - znaleźć się przy powierzchni cieczy,
 - posiadać energię kinetyczną  większą od energii potencjalnej przyciągania międzycząsteczkowego,
 - prędkość cząsteczki musi być skierowana na zewnątrz cieczy.
 
 Ponieważ ciecz opuszczają w  procesie parowania głównie cząsteczki o energii większej niż przeciętna  energia pozostałych cząsteczek, to temperatura cieczy w skutek parowania obniża się. Ilość energii odbierana od cieczy w procesie parowania określona jest przez tzw.  ciepło parowania. Ciepłem parowania nazywamy ilość ciepła jaką należy dostarczyć do  cieczy, aby doprowadzić do wyparowania jednego kilograma tej cieczy bez  zmiany temperatury tej cieczy.
 Na prędkość parowania wpływają następujące czynniki:
 - temperatura cieczy (im wyższa  temperatura, tym większa energia kinetyczna cząsteczek, tym szybsze  parowanie),
 - ciśnienie pary (im wyższe  ciśnienie, tym gęściej upakowane są cząsteczki i tym mniej jest miejsca  dla innych cząsteczek),
 - wielkość powierzchni cieczy (im  większa powierzchnia, tym więcej cząsteczek może równocześnie wydostać  się z cieczy),
 - ruch powietrza nad cieczą (  cząsteczki, które już wyparowały są porywane i robią miejsce dla innych  cząsteczek),
 - rodzaj cieczy (różne są wielkości sił międzycząsteczkowych w różnych cieczach).
 
 Najczęściej spotykanym  przypadkiem występowania pary jest obecność cząsteczek pary wodnej w  powietrzu. Obok cząsteczek azotu, tlenu i innych, występujących w  mniejszej ilości substancji, współtworzą one powietrze. Występuje jednak  istotna różnica. Otóż ilość cząsteczek wody w jednostce objętości  powietrza (tzw. wilgotność bezwzględna) jest bardzo zróżnicowana i zależy od wielu czynników, ale przede wszystkim od temperatury powietrza.
 W określonej temperaturze  maksymalna zawartość pary wodnej w powietrzu jest ograniczona. Woda w  zamkniętym naczyniu o stałej temperaturze paruje tak długo, aż stanie  się parą nasyconą, czyli jej ciśnienie osiągnie (w danej temperaturze) maksymalną wartość. Dzieje się tak w chwili, gdy cząstek wody w powietrzu jest tak dużo i  są tak blisko siebie (a przy tym mają za małą prędkość, aby przy  spotkaniu odbić się od siebie), że zaczynają się "sklejać" ze sobą. Następuje skraplanie. Wytwarza się stan równowagi dynamicznej.  W każdej chwili tyle samo cząstek wyparowuje, co skrapla się.  Im  wyższa temperatura, tym ciśnienie pary nasyconej jest wyższe i tym  więcej pary może znajdować się w powietrzu.
 Zdefiniowanie procesu  parowania było niezbędne by prawidłowo zrozumieć wrzenie cieczy.  Wyjaśnienie tego procesu poprę ciekawym doświadczeniem, do wykonania  którego wykorzystam moja nową pompę próżniową.
  
 
  Fot. Aparatura do obniżania ciśnienia nad powierzchnią cieczy.
Wrzenie, definiuje się jako proces parowania, który zachodzi w  całej objętości cieczy i przebiega w stałej (przy ustalonym ciśnieniu)  temperaturze. Ale skoro wrzenie to parowanie to jak może zachodzić w  całej objętości cieczy ?. 
 Wewnątrz cieczy znajduje się zawsze pewna ilość cząsteczek, które mają wystarczającą energię aby wyparować, ale nie znajdują się przy powierzchni cieczy.  Natrafiają one jednak na mikroskopijne pęcherzyki powietrza, które  zazwyczaj znajdują się w cieczy. Mogą to być też niejednorodności  ułożenia cząsteczek względem siebie związane z obecnością różnorodnych  cząsteczek innego rodzaju niż cząsteczki danej cieczy.
 Do tych pęcherzyków lub wolnych przestrzeni międzycząsteczkowych mogą wyparowywać cząsteczki o odpowiednio dużej energii. Cząsteczki te w miarę wzrostu temperatury cieczy uzyskują coraz większą energię kinetyczną. Nie mogą jednak "rozepchnąć" go, bo w pęcherzyku panuje cały czas ciśnienie takie jak nad powierzchnią cieczy (plus oczywiście ciśnienie hydrostatyczne na danej głębokości). Dopóki  temperatura jest za niska, aby do pęcherzyka dostała się ilość  cząsteczek zdolnych go rozepchnąć, para w pęcherzykach jest cały czas nasycona i nadmiar cząsteczek skrapla się. 
 W końcu jednak dochodzi do tego, że temperatura osiąga wartość,  przy której ciśnienie pary może przekroczyć (zanim dojdzie do  nasycenia), choćby minimalnie, ciśnienie zewnętrzne. Od tej pory więcej  cząsteczek może wnikać do pęcherzyka, pęcherzyk rozrasta się i wypychany jest przez siłę wyporu na powierzchnię cieczy. Towarzyszy temu odgłos pękających pęcherzyków -stąd charakterystyczny szum gotującej się wody.
  Jak wykazałem powyżej, temperatura wrzenia cieczy zależy od panującego na zewnątrz cieczy ciśnienia.  Spróbujemy więc to ciśnienie obniżyć w zestawie, którego zdjęcie  przedstawiłem powyżej.                                    Probówkę z niewielką ilością wody  połączyłem gumowym wężem z pompą próżniową. Woda ma temperaturę pokojową  a panujące na powierzchni ciśnienie powietrza równe jest  atmosferycznemu. Jak widać na zdjęciu w probówce nic się nie dzieje. A  co się stanie jak włączymy pompę i ciśnienie zacznie się zmniejszać ?
 Jak wykazałem powyżej, temperatura wrzenia cieczy zależy od panującego na zewnątrz cieczy ciśnienia.  Spróbujemy więc to ciśnienie obniżyć w zestawie, którego zdjęcie  przedstawiłem powyżej.                                    Probówkę z niewielką ilością wody  połączyłem gumowym wężem z pompą próżniową. Woda ma temperaturę pokojową  a panujące na powierzchni ciśnienie powietrza równe jest  atmosferycznemu. Jak widać na zdjęciu w probówce nic się nie dzieje. A  co się stanie jak włączymy pompę i ciśnienie zacznie się zmniejszać ?
  Obraz po prawej stronie  przedstawia wykres fazowy wody. Przedstawia obszary o danym ciśnieniu i  temperaturze w których woda może występować w określonych stanach  skupienia. W temperaturze pokojowej ok. 25oC i ciśnieniu atmosferycznym 1113 hPa woda jest cieczą.
 Obraz po prawej stronie  przedstawia wykres fazowy wody. Przedstawia obszary o danym ciśnieniu i  temperaturze w których woda może występować w określonych stanach  skupienia. W temperaturze pokojowej ok. 25oC i ciśnieniu atmosferycznym 1113 hPa woda jest cieczą.
 Ale jeśli teraz włączymy pompę  próżniową ciśnienie zacznie spadać - punkt zacznie przesuwać się pionowo  w dól aż osiągnie granicę faz ciecz - gaz. Rozpocznie się wrzenie wody w temperaturze pokojowej. 
  
 
 Woda wrze intensywnie choć jej  temperatura wcale nie jest wysoka. Wręcz przeciwnie - temperatura  probówki spada poniżej temperatury pokojowej (świadczy o tym choćby  skraplanie pary z powietrza na probówce) a woda dalej wrze. Dlaczego ?.  Jak już napisałem na początku proces parowania zmniejsza średnią energię  kinetyczną pozostałych w cieczy cząstek, mówiąc prościej - obniża jej temperaturę.                                    Punkt na wykresie zaczyna przesuwać się również w lewo i dotrze w okolice punktu potrójnego. Możemy się już tylko domyślać co się stanie.
  
 
 Parowanie ochłodziło wodę tak  bardzo, że zamarzła. By potwierdzić spadek temperatury, postanowiłem ją  zmierzyć.
 
 Ciśnienie atmosferyczne - temperatura wody 13 oC
   
 
 Po chwili od obniżenia ciśnienia temperatura wody wyraźnie spadła poniżej zera.
 
											 
                            
                            
                            
                    
                     
                            
                            
                            
                    
                     
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                         
                
                
                
                
                                        